Strona główna » Przepisy » Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

21 lipca 2024
21 lipca 2024

Krokiety z kapustą i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które doskonale sprawdza się jako przystawka na różne okazje. Są one chrupiące na zewnątrz i miękkie oraz aromatyczne w środku. Idealne na świąteczny stół lub rodzinny obiad. Poniżej znajdziesz przepis, który pomoże Ci przygotować te pyszne krokiety.

Składniki na krokiety z kapustą i grzybami

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek lub innych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Do panierowania:

  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania krokietów z kapustą i grzybami

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:

  1. W misce wymieszaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajka, sól oraz olej.
  2. Miksuj składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki, nakładając cienką warstwę ciasta. Każdy naleśnik smaż z obu stron, aż się lekko zarumieni. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie farszu:

  1. Kapustę kiszoną posiekaj na drobno i wrzuć do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut. Następnie odcedź i odstaw.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż razem, aż odparuje cała woda.
  4. Dodaj ugotowaną kapustę do pieczarek i cebuli, dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły.

Składanie krokietów:

  1. Na każdy naleśnik nakładaj około 2 łyżki farszu, rozkładając go równomiernie na środku.
  2. Zawijaj boki naleśnika do środka, a następnie zwijaj w rulon, tworząc krokieta.

Panierowanie i smażenie:

  1. Przygotuj dwa talerze – na jednym roztrzep jajka, a na drugim wysyp bułkę tartą.
  2. Każdego krokieta obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.

Podawaj krokiety na gorąco, najlepiej z dodatkiem barszczu czerwonego. Smacznego!

Sprawdź diety z naszej oferty:

Dieta ketogeniczna
Dieta Fit Beauty Woman
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta zdrowie basic
Dieta bez glutenu i laktozy
Dieta Hashimoto i tarczyca
Dieta Less Carb (na cholesterol)
Dieta bezglutenowa
Dieta peskatariańska (wegetariańska z rybą)
Dieta wegetariańska
Dieta wegańska
Dieta dla mam
Dieta IF (okno żywieniowe)
Dieta płaski brzuch i jędrne ciało
Dieta z wyborem menu
Detoks sokowy
Wyszukaj:
PoznańWarszawaŁódźKrakówKatowiceWrocławGdynia
GdańskSopotToruńBydgoszczSzczecinZabrzeRzeszów
OpoleLublinKielceBiałystokLubinZielona GóraKołobrzeg
StargardTychyBielsko-BiałaŚremKościanCzęstochowaGorzów Wielkopolski
KoszalinLegnicaOlsztynSłupskZakopanePłockŚroda Wielkopolska
UstkaDarłowoGliwiceLesznoSosnowiecChorzówDąbrowa Górnicza
Ruda ŚląskaMosinaLegionowoPruszków
arrow-up-icon
phone-icon