Strona główna » Przepisy » Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami

Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami

21 lipca 2024
21 lipca 2024

Kurczak pieczony z warzywami to klasyczne i proste w przygotowaniu danie, idealne na rodzinny obiad. Soczyste kawałki kurczaka i aromatyczne, pieczone warzywa to połączenie, które zadowoli każdego. Poniżej znajdziesz przepis na to pyszne danie.

Składniki na kurczaka pieczonego z warzywami

Na kurczaka:

  • 1 cały kurczak (około 1,5-2 kg)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z jednej cytryny

Na warzywa:

  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) do smaku

Sposób przygotowania kurczaka pieczonego z warzywami

Przygotowanie kurczaka:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (392°F).
  2. Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą oraz pieprzem zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
  3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, rozmaryn, słodką paprykę oraz sok z cytryny.
  4. Natrzyj kurczaka przygotowaną marynatą, starając się pokryć mięso równomiernie.

Przygotowanie warzyw:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Marchewki obierz i pokrój na grube plastry.
  3. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w duże kawałki.
  4. Cukinię umyj i pokrój na grube plastry.
  5. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
  6. Warzywa przełóż do dużej miski, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Dokładnie wymieszaj.

Pieczenie:

  1. Na dużej blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym ułóż kurczaka w środku, a wokół niego rozłóż przygotowane warzywa.
  2. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny, aż kurczak będzie złocisty i dobrze upieczony, a warzywa miękkie.
  3. W trakcie pieczenia, co około 30 minut, polewaj kurczaka i warzywa wytopionymi sokami, aby były soczyste i aromatyczne.

Serwowanie:

  1. Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na kilka minut przed pokrojeniem.
  2. Podawaj kurczaka pokrojonego na porcje z pieczonymi warzywami.

Sprawdź diety z naszej oferty:

Dieta ketogeniczna
Dieta Fit Beauty Woman
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta zdrowie basic
Dieta bez glutenu i laktozy
Dieta Hashimoto i tarczyca
Dieta Less Carb (na cholesterol)
Dieta bezglutenowa
Dieta peskatariańska (wegetariańska z rybą)
Dieta wegetariańska
Dieta wegańska
Dieta dla mam
Dieta IF (okno żywieniowe)
Dieta płaski brzuch i jędrne ciało
Dieta z wyborem menu
Detoks sokowy

Wyszukaj:

PoznańWarszawaŁódźKrakówKatowiceWrocławGdynia
GdańskSopotToruńBydgoszczSzczecinZabrzeRzeszów
OpoleLublinKielceBiałystokLubinZielona GóraKołobrzeg
StargardTychyBielsko-BiałaŚremKościanCzęstochowaGorzów Wielkopolski
KoszalinLegnicaOlsztynSłupskZakopanePłockŚroda Wielkopolska
UstkaDarłowoGliwiceLesznoSosnowiecChorzówDąbrowa Górnicza
Ruda ŚląskaMosinaLegionowoPruszków
arrow-up-icon
phone-icon