Strona główna » Przepisy » Przepis na pieczeń rzymską

Przepis na pieczeń rzymską

21 lipca 2024
21 lipca 2024

Pieczeń rzymska to smaczne i proste w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację. Ta wersja pieczeni z mięsa mielonego jest wyjątkowo soczysta i pełna smaku, idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Poniżej znajdziesz przepis na pieczeń rzymską.

Składniki na pieczeń rzymską

Na pieczeń:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Na polewę:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka brązowego cukru

Sposób przygotowania pieczeni rzymskiej

Przygotowanie pieczeni:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (356°F).
  2. Bułkę namocz w mleku, aż będzie miękka, a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru mleka.
  3. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni na oleju. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
  4. W dużej misce wymieszaj mielone mięso, jajka, namoczoną bułkę, zeszkloną cebulę z czosnkiem, musztardę, ketchup, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną.
  5. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  6. Uformuj z masy mięso w kształt bochenka i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. W miseczce wymieszaj ketchup, musztardę i brązowy cukier, a następnie posmaruj tym wierzch pieczeni.

Pieczenie:

  1. Piecz pieczeń w rozgrzanym piekarniku przez około 1-1,5 godziny, aż będzie dobrze upieczona i lekko zarumieniona na wierzchu.
  2. Po upieczeniu odstaw pieczeń na kilka minut przed pokrojeniem, aby soki równomiernie się rozprowadziły.

Serwowanie:

  1. Pokrój pieczeń na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, purée z ziemniaków lub sałatką.

Sprawdź diety z naszej oferty:

Dieta ketogeniczna
Dieta Fit Beauty Woman
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta zdrowie basic
Dieta bez glutenu i laktozy
Dieta Hashimoto i tarczyca
Dieta Less Carb (na cholesterol)
Dieta bezglutenowa
Dieta peskatariańska (wegetariańska z rybą)
Dieta wegetariańska
Dieta wegańska
Dieta dla mam
Dieta IF (okno żywieniowe)
Dieta płaski brzuch i jędrne ciało
Dieta z wyborem menu
Detoks sokowy

Wyszukaj:

PoznańWarszawaŁódźKrakówKatowiceWrocławGdynia
GdańskSopotToruńBydgoszczSzczecinZabrzeRzeszów
OpoleLublinKielceBiałystokLubinZielona GóraKołobrzeg
StargardTychyBielsko-BiałaŚremKościanCzęstochowaGorzów Wielkopolski
KoszalinLegnicaOlsztynSłupskZakopanePłockŚroda Wielkopolska
UstkaDarłowoGliwiceLesznoSosnowiecChorzówDąbrowa Górnicza
Ruda ŚląskaMosinaLegionowoPruszków
arrow-up-icon
phone-icon