Strona główna » Przepisy » Quesadilla z chorizo, która rozgrzeje twoje kubki smakowe

Quesadilla z chorizo, która rozgrzeje twoje kubki smakowe

27 lipca 2024
27 lipca 2024

Przepis na pyszną quesadillę z pikantnym chorizo, która z pewnością rozgrzeje Twoje kubki smakowe i sprawi, że zjesz palce! Ta meksykańska przekąska to prawdziwa bomba smakowa, która połączy intensywność chorizo z delikatnością sera i chrupkością tortilli. Gotowa na wybuch smaków?

Składniki na quesadillę z chorizo

Przygotowując pyszną quesadillę z pikantnym chorizo, potrzebujesz kilku podstawowych składników, które sprawią, że ten posiłek będzie wyjątkowy. Oto lista składników, które będą niezbędne do przygotowania tego aromatycznego dania:

  • 8 dużych mącznych tortilli
  • 200g pikantnego chorizo, pokrojonego w plasterki
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 papryki, pokrojone w paski
  • 2 szklanki startego cheddara
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Śmietana i guacamole do podania

Pamiętaj, że składniki te można dostosować do własnych upodobań. Jeśli nie przepadasz za pikantnym jedzeniem, możesz zastąpić pikantne chorizo delikatniejszą wersją lub dodać więcej sera, aby nadać quesadilli kremowej konsystencji. Ważne jest, aby eksperymentować i dopasować przepis do swoich preferencji smakowych, aby stworzyć danie, które idealnie trafi w Twój gust.

Sposób przygotowania quesadilli z chorizo

Sposób przygotowania tej wyjątkowej quesadilli z chorizo jest prosty, ale efekt końcowy jest niesamowity! Zacznij od podsmażenia pokrojonego chorizo na patelni, aż do uzyskania chrupiącej i aromatycznej konsystencji. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i paprykę, aby wzbogacić smak dania o dodatkowe warzywa.

Kolejnym krokiem jest rozłożenie tortilli na płaskiej powierzchni i równomierne posypanie startym serem. Nałożenie przygotowanej mieszanki z chorizo, cebulą i papryką na jedną połowę tortilli, a następnie złożenie drugiej połowy na wierzch, tworząc charakterystyczny trójkątny kształt quesadilli. Całość smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru i roztopienia sera wewnątrz.

Wyszukaj:
PoznańWarszawaŁódźKrakówKatowiceWrocławGdynia
GdańskSopotToruńBydgoszczSzczecinZabrzeRzeszów
OpoleLublinKielceBiałystokLubinZielona GóraKołobrzeg
StargardTychyBielsko-BiałaŚremKościanCzęstochowaGorzów Wielkopolski
KoszalinLegnicaOlsztynSłupskZakopanePłockŚroda Wielkopolska
UstkaDarłowoGliwiceLesznoSosnowiecChorzówDąbrowa Górnicza
Ruda ŚląskaMosinaLegionowoPruszków
arrow-up-icon
phone-icon